VI. EURÓPAI SHIATSU KONGRESSZUS - BÉCS, 2017. SZEPTEMBER 28- OKTÓBER 1.

A SHIATSU MINT TERÁPIA

A kongresszus a fönti címhez kapcsolódóan négy témát igyekezett körbejárni. A vitafórumokon, workshopokon, előadásokon és a nyitott praxison több szempontból is inspiráló gondolatokra juthattunk, személyes tapasztalatokat szerezhettünk mindegyikkel kapcsolatban.

A Nemzetközi Shiatsu Iskola és a Magyar Shiatsu Alapítvány támogatásával egy tucatnyi hazai shiatsu-gyógyász is résztvett a kongresszuson. Benyomásainkról, tapasztalatainkról itt olvashattok. Elsőként a most IV. szemeszteres Fazekas Éva beszámolóját ajánljuk figyelmetekbe:

• A 2017. évi Európai Shiatsu Kongresszus minden pillanata rendkívüli élmény volt számomra. Találkoztam ismerős és új dolgokkal, betekinthettem, hogy mi a jelenlegi színfelhozatal a shiatsu terápia nemzetközi palettáján. Ez a sokféleség nagy szabadságot ad az embernek és bátorítást, hogy merje felvállalni saját magát, és merjen úgy kezelni, ahogy szerinte az a másiknak a legjobb. Ebben a sokféleségben az a csodálatos, hogy mégis ugyanaz élteti - a gyógyulás folyamatának támogatása.

Felemelő érzés  elfogadni a különböző irányzatok előretörését. Belátni, hogy van, amivel tudok azonosulni és van, amivel nem. Ez az egész nagyon inspiráló, izgalmas és arra buzdít, hogy szabad felfedezni nekem is! Úgy érzem, az itthoni képzés az elméleti és gyakorlati tudás mellett stabilizál, kinyit és bátorít. Példát mutat, mert mi is így tudunk egyre jobban támogatni olyan embereket, akik hozzánk fordulnak. A Nemzetközi Shiatsu Iskola és a négy félév számomra valóban egy fészek, ami támogat abban, hogy egyre jobban tudjak repülni. A kongresszus egy kis berepülés volt. :-)

És ahogy ott professzionális szintre emelkedtek az egyediségből bizonyos stílusok és irányzatok, itthon ugyanígy megvannak ezek - csak még nem emelkedtek ki. Azt hiszem fontos hogy képesek legyünk mi is elismerni magunkat és fontos, hogy a folyamatos tanulás mellett merjünk professzionálisak lenni. Teljesen új volt számomra, hogy egyes irányzatokban a beszéd és a szavak nagyobb hangsúlyt kapnak a terápiában, máshol az energetikai munka kiemeltebb. Van, aki kicsit keményebb és elemzőbb, 'itt' megnyomja, és 'azt' a meridiánt kezeli 'azért', és van, aki lágyabb, és intuitív módon közeledik a határozottság és szándékmentesség jegyében.

Összességében az ember nem vesz 180 fokos fordulatot az új dolgok láttán, hanem kitágul benne az, ami egyébként is a része volt. Azt hiszem, a sok év meghozza a kezelőnek önmaga kellő ismeretét, és a változást is saját eszközeiben és azok fejlődésében. Azt gondolom, a shiatsunak annyi ága van most, ahány féle igény az emberekben. Mert minden arra épül, hogy mivel támogathatjuk a másikat. És akkor is rendjén van ez így, ha én nem elsősorban a beszélgetésen keresztül kívánok kibontakozni. Mindenkinek meg kell találnia saját kedvenc témáit, technikáit, és erre a konferencia ez egyik legalkalmasabb tér. Örülök, hogy részt vehettem. :-)

Eszter és a negyedikes csapat a záróbulin (Fazekas Éva a jobb szélen.)

Milyen volt a bécsi kongresszus zöldfülűként? Az iskola tanulója vagyok, jelenleg pihenő félévet tartok a 3. szemeszterre várakozva. Mivel néhány éve Bécsben élek, és amúgy is képzésszünetünk van, megragadtam a lehetőséget és jelentkeztem. Hogy be voltam-e előtte rezelve? Nagyon... Mi lesz velem kezdőként a sok tapasztalt shiatsu gyógyász között? Jelentem, túléltem.

Sőt, nem igazán éreztem kezdő voltom hátrányait. Az iskola által eddig nyújtott tudás elegendő volt ahhoz, hogy bármelyik workshopon megfelelő háttértudással vegyek részt. Köszönet érte az oktatóinknak! Legmeghatározóbb számomra az inspiráció volt – rengeteg kisebb-nagyobb újdonság: egy-egy technika, egy megközelítési mód, szakmai háttérinformációk, tudományos kutatások.

Nagyon izgalmas volt tapasztalni a shiatsu sokszínűségét. Szinte minden műhelyen más iskola képviseltette magát (Namikoshi-irányzat, seiki, hara-shiatsu...). Ezt a sokféleséget látva egyébként csak még biztosabbá vált bennem, hogy a zen shiatsu a nekem való stílus.

A legnagyobb hatással ezért Wilfried Rappenecker workhopjai voltak rám. A Lokales Shiatsu /Local Shiatsu mint módszer különösen megszólított. Olyan megközelítési módot adott a meridián alapú kezelések mellé, ami által még teljesebbnek érzem a shiatsut. Az általam látogatott műhelyek vissza-visszatérő témája volt a mély ráhangolódás és meditatív jelenlét egyszerűsége és nehézsége. Leginkább ezt viszem tovább most, ez a legélőbb bennem. (Németh Andrea)

Andrea és Eszter a Hara-shiatsu iskola előtt

Nagyon örülök, hogy részt vehettem ezen a rendezvényen, ahol több mint 500 shiatsu gyógyász gyűlt össze Európa különböző országaiból. Különbözőek voltunk, mégis egyformák. Összekapcsolt minket a shiatsu. Bár egy nyüzsgő nagyváros kellős közepén zajlottak az események, a programok helyszínein ebből semmit sem lehetett érezni. A nyugodt, oldott hangulatú előadásokon és workshopokon mindenki barátságos, befogadó, segítő és megértő volt a másikkal szemben.

Érdekes volt megtapasztalni, hogy milyen sokféleképpen lehet művelni a shiatsut. Alice Whieldon szerint nagyon fontos a két ember közti rezonancia. Az érzékelést lehet edzeni, ez nem misztérium. Hagyj időt magadnak, figyeld a légzést és akard megérteni. Nem a testről és a szellemről van szó, a Személy a fontos. Újdonság volt számomra a meridiánok 3 családba sorolása, amit Thomas Wernickétől hallottam. (1. család: T- Vab, Gy- L; 2. család: Sz-Veb, H-V; 3.család: Szb-Hm, E-M) Ez később Tomas Nelissen előadásában is visszaköszönt, aki ennek alapján építette fel egy kezelését. Itt hallottam a gyömbérpakolásról is, ami különböző nőgyógyászati panaszokra lehet gyógyír. Gabriella Poli előadása meggyőzött arról, hogy milyen pozitív hatása van a shiatsunak még olyan súlyos betegek esetében is, mint a rákos gyerekek. Leisa Bellmore kanadai shiatsu gyógyász arról beszélt, hogy milyen eredményesen lehet használni a shiatsut krónikus betegségeknél (pl. hát és nyak fájdalmak).

Összességében úgy érzem, hogy értékes négy napot töltöttem Bécsben. Nagy lendületet, ösztönzést kaptam a jövőbeni shiatsus tevékenységemhez, és még szakirodalmat is lehetett vásárolni, ami valószínűleg hasznos útitársam lesz. (Nagyné Mádl Judit)

Tomas Nelissen és a csoport

 

 

 

 
Megosztom
 
Az iskola
Képzésnaptár
Képgalériák
Videofilmek
Jelentkezz most!
Rólunk írták
Gyakori kérdések
 

Masszázsképzések óraszámai
Kattintson a nagyobb méretért!

 

Nemzetközi Shiatsu Iskola | 1111 Budapest, XI. ker. Budafoki u. 9-11. I. em. 2. Tel.: +36-70-947-4012  |  info@shiatsu.hu

Impresszum | Sitemap | Jogi információk