Önmasszázs - a fogyókúra támogatása

A Do-in harmonizáló hatása az étkezéssel kapcsolatos problémák esetén is megtapasztalható. Az optimális testsúly visszaállításához illetve megtartásához az alábbi öngyógyító kezeléssel segítetni tudunk magunknak. Az ízek és az evés utáni vágyunk csökkenése mellett ezek a pontok támogatják a fogyókúrához szükséges lelkierőt, és belső stabilitást, jó közérzetet nyújtanak. Így könnyebben tudjuk magunkat fegyelmezni. Az önkezelések mellé tanácsoljuk a gyomor teltségérzetét növelő főtt árpa fogyasztását, és a lassú evést, a sok rágást.

AZ ARC

Két kezünket tegyük finoman az állkapocsra, hogy lazuljon el az arc. A képen látható pont kezelése nagyon hatékony a feszültség csökkentésére.

Ellazítja a száj és az állkapocs izmait, kisimul az arcunk, a lelkierőnk fokozódik. Finom érintéssel keressük meg ezt a helyet. A fültől kétujjnyira, a járomív alatt találjuk. A kilégzéssel összhangban lassan mélyítsük a nyomást ezen a ponton, és hosszan tartsuk ki. A másik oldalon is kezeljük.

A FÜL

A képen látható hely a fülön a gyomor területe:

A hosszan kitartott nyomás hatására az éhség elmúlik, az evés utáni sóvárgásunk és a gyomor feszültsége csökken.

Lélegezzünk közben kényelmesen. Figyeljünk arra, hogy a kilégzés minél hosszabb és lassabb legyen.

A GYOMOR MERIDIÁN

A fogyókúrát leginkább a gyomor meridián támogatja. Harmonizálja a gyomor állapotát, csökkenti a feszültségét. A középvonaltól három-háromujjnyira találjuk meg a pontjait. A bordáktól egészen a has aljáig kövessük ezt a vonalat először csak tenyér érintéssel, majd ujjnyomással.

Az ujjnyomást mindig nagyon lassan kezdjük. Először finoman érzékeljük a helyet, azután kilégzéskor lassan erősödő nyomással mélyítsük az ujjainkat párhuzamosan a két oldalon.

Ha jól esik, több lélegzetvételnyi ideig tartsuk ki. Ismételjük meg a pontnyomásokat még egyszer a bordáktól lefelé. Figyeljük meg, mi változott a másodszori érintéskor.

EGY HATÁSOS PONT

Jó közérzetet és lazaságot teremt a hasi szervekben a 11. borda szabad végénél található pont kezelése. Főleg a gyomor ürességérzetét csökkenti.

A két oldalt először külön kezeljük, majd egyszerre. Harántujjakkal, hosszan tartsuk ki a nyomást. Lélegezzünk nyugodtan, kényelmesen.

PONTOK A LÁBON

A térdkalács külső széle vonalában föntről lefelé halad tovább a gyomor meridián. A lábszáron, a sípcsont külső széle mellett egészen a lábfej kezdetéig nyugalmat, harmóniát adó pontokat találunk. Húzzuk magunkhoz az egyik lábat és ezen a vonalon ujjnyomással kezeljük a meridiánt.

A pontnyomásokat mindig lassan kezdjük, s csak akkor mélyítsük, ha érezzük, hogy lazul az ujjunk alatt az izom. Tartsuk ki hosszan, több lélegzetvételnyi ideig. A térd alatt négyujjnyira lévő ponton különös figyelemmel időzzünk.

A vitalitást, a tetterő fokozódását segítjük, ha ezen a ponton lazulást, befogadást sikerül elérnünk.

A LÁBFEJ

A nagylábujj széle és a belső boka közötti vonalon a lép-hasnyálmirigy meridián kezelésével főleg az édességek kívánását csökkenthetjük. Ujjvégekkel kopogtassuk meg ezt a területet.

Laza csuklóval, lendületesen adjunk impulzusokat, hogy átjárja az izmokat, csontokat a jóleső rezgés.

A láb és a lábfej kezelését ismételjük meg a másik lábon is.

A GYOMOR GYAKORLATA

A gyomor meridián harmonizálására üljünk a sarkunkra. Figyeljük meg, hogy a láb pontkezelése után mennyiben lett más ez a testhelyzet. Ha kitartóan ismételjük, minden nap egyre könnyebben fog menni. Most támaszkodjunk meg hátul, és toljuk előre-föl a medencét. Nyújtózzon a testünk elülső oldala, ahol a gyomor meridián energiája áramlik: az arc, a nyak, a mellkas, a has, a lágyék, a comb és a lábszár.

Figyeljünk a légzésünkre: a hasunk emelkedik belégzéskor és süllyed kilégzéskor. Tartsuk ki ezt a mozdulatot egy percig, majd kis pihenés után ismételjük még egyszer. A gyomorhoz tartozó minden testi és lelki funkció aktivizálódik, és segítjük ezek harmonikus működését.

 
Megosztom
 
Az iskola
Képzésnaptár
Képgalériák
Videofilmek
Jelentkezz most!
Rólunk írták
Gyakori kérdések
Blog
Archívum
 


Nemzetközi hírek, szakmai cikkek
Kattintson a letöltéshez!

 

Nemzetközi Shiatsu Iskola | 1111 Budapest, XI. ker. Budafoki u. 9-11. I. em. 2. Tel.: +36-70-947-4012  |  info@shiatsu.hu

Impresszum | Sitemap | Jogi információk | Adatvédelmi nyilatkozat