Önmasszázs - a fejfájás kezelése

A fejfájás nagyon gyakori probléma. Mindenki érzi, hogy nem gyógyszerek szedésével lenne jó csökkenteni ezeket a panaszokat. A Do-in önmasszázs a megelőzésre és az akut fájdalomcsillapításra is olyan megoldás, amely nem elnyomja a tüneteket, hanem az igazi gyógyulást, a harmónia helyreállítását szolgálja. Akut fejfájás esetén a gyakorlatok és pontnyomások közül csak azokat végezzük, amelyek jól esnek, nem kellemetlenek. A megelőzéshez minden nap végezzük el az önmasszázst. Legalább 15 percet szánjunk rá és merüljünk el a magunkra figyelésben.

A CSUKLYÁS IZOM

Foglalkozzunk először a váll vízszintes részével. A csuklyás izom erősen tartja a stresszből eredő feszültséget. Minden esetben köze van a fejfájáshoz. Ütögetéssel lazítsuk, hogy az energiaáramlás akadálytalanná váljon. Lendületes csuklómozgásokkal erős impulzusokat adjunk, hogy oldódjon a keménység.

Járjuk be ezt az egész területet, a gerinc felé, a lapocka felé is ütögessünk. Figyeljük meg közben, hol esik a legjobban, és ott időzzünk többet. Pihenjünk meg, majd következzen a másik oldal.

NYAKHÚZÁS

A fejfájások hátterében elsősorban az epehólyag és a máj energia megrekedtsége áll. Billentsük meg és kezünkkel az említett meridiánokat a fül mögött érintve fogjuk át a fejet, az arcot fordítsuk kb. 45 fokos szögben a föld felé.

Ezzel az érintéssel a nyaki szakaszon a hátsó-oldalsó izmokat szabadíthatjuk fel a feszültség alól. Közben lélegezzünk nyugodtan, minden kilégzésre képzeljük el, hogy egy hajszálnyit lazul a terület. Tartsuk ki ezt a mozdulatot legalább egy percig. Pihenés után ismételjük a másik oldalon. Figyeljük meg, van-e különbség a két oldal között.

NYAKSZIRTCSONT

A fejet kissé hajtsuk előre, és ujjvégekkel kopogtassuk meg a fej hátsó-alsó csontját. Járjuk be ennek a területnek minden kis részletét.

Pattanjon a kezünk, de az impulzusok ne legyenek túl erősek. Érzékeljük a tarkótájék jóleső, felszabadító pezsgését.

FONTOS MERIDIÁNPONT

A nyakszirtcsont és a nyak találkozásánál mindkét oldalon találunk egy mélyedést. Tegyük oda az ujjainkat, tartsuk meg, és mint egy fejtámlára, billentsük rá a fejet. Ezáltal finom, de erőteljes nyomást adunk erre a két pontra.

Több lélegzetvételnyi ideig tartsuk ki a nyomást, minden kilégzéskor engedjük lazulni az ujjunk alatti területet, segítsük a befogadást. Az epehólyag meridián 20-as pontját kezeljük, amely a fejfájás csökkentésének kulcspontja.

HALÁNTÉK

Az ujjak körkörös mozgatásával masszírozzuk meg a halántékot. Ezt ösztönösen is szoktuk csinálni, de most éber figyelemmel és hosszabban legyünk itt jelen. A terület érzékenységének megfelelően hol erősebb nyomással, hol gyengébben lazítsuk az izmokat, szöveteket.

Egy-egy jóleső helyen álljunk meg, és tartsuk ki a nyomást. Az itt található pontok a fejfájás kezelésére szolgálnak.

A SZEM KÖRÜL

A szem és a belső szemzug masszírozását mindenki ismeri. Jóleső nyomásokkal, simító mozdulatokkal enyhítsük a fáradtságot, feszültséget.

Kitartott nyomással, a hüvelyk és mutatóujjunk segítségével kezeljük az orrcsont két oldalán a szemzugban lévő pontot. Közben lélegezzünk kényelmesen, kilégzésre segítve a lazulást. A szemöldököt kicsit kihúzva szorítgassuk össze.

Alulról érintsük óvatosan a szemgödör csontos ívét. Különösen az elülső fejfájásnál hatásosak ezek a technikák.

FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS

A hüvelyk- és mutatóujj kézközépcsontja találkozásánál a mélyedésben találjuk a Nagy megsemmisítő nevű pontot. A képen látható kéztartással kezeljük.

Érzékeny, fájdalmas lehet, legyünk óvatosak a nyomás erősségével. A befogadható nyomás hatására az egész testben intenzíven segítjük az ellazulást, a fájdalmak csökkenését. A pontkezelés fejfájás esetén különösen hatásos. Mindkét kézen kezeljük, de várandós kismamák ne érintsék!

A LÁBFEJ

Az ujjak alapízületei és a lábközépcsontok között hüvelykujjakkal tapintsuk ki az apró izmokat, réseket. Erőteljes nyomásokkal masszírozzuk, ölelgessük meg a lábboltozatot.

Különös gondossággal lazítsuk az első és a negyedik ujjhoz vezető vonalakat, mert ott vannak a fejet harmonizáló pontok. A nyomások hatására az érintett részek feszültségei oldódnak, az energiaáramlás szabadabbá válik, a fejünkben lévő feszültség oldódik.

ÖNGYÓGYÍTÁS

Az 1. és 2. lábközépcsont között, az ujjak kezdetétől két ujjnyira található a máj meridián 3-as pontja. Erőteljes, de jól befogadható, lassan mélyülő nyomást adjunk erre a pontra.

Mindig a kilégzéskor segítsük az ujjunk alatti terület lazulását, belégzéskor tartsuk a nyomást az elért mélységben. Kezelése a máj méregtelenítő funkcióját erősíti, fejfájás, szédülés, magas vérnyomás esetén segíti a test öngyógyító munkáját. Várandós kismamák ezt a pontot ne kezeljék!

A másik lábfejen ismételjük a kezelést.

 
Megosztom
 
Az iskola
Képzésnaptár
Képgalériák
Videofilmek
Jelentkezz most!
Rólunk írták
Gyakori kérdések
Blog
Archívum
 


Nemzetközi hírek, szakmai cikkek
Kattintson a letöltéshez!

 

Nemzetközi Shiatsu Iskola | 1111 Budapest, XI. ker. Budafoki u. 9-11. I. em. 2. Tel.: +36-70-947-4012  |  info@shiatsu.hu

Impresszum | Sitemap | Jogi információk | Adatvédelmi nyilatkozat