Önmasszázs - a kéz kezelése

Naponta szenteljünk időt és figyelmet magunkra. Legyen ez természetes, mint a fogmosás. Törődjünk most egy hónapon keresztül naponta a kezünkkel. Szinte nincs olyan tevékenység, amihez ne lenne szükség a kezünkre. A kis ízületek fájdalmát, merevségét, gyulladását megelőzhetjük a kézen futó meridiánok kezelésével. Frissítsük fel ezen a testrészünkön az energiaáramlást, ezzel egész lényünk felfrissül, hiszen nagyon fontos pontok vannak itt, amelyek a testi, lelki és szellemi állapotunkat harmonizálják.

A CSUKLÓ

Egyik tenyérrel nagy felületen szorítgassuk, ölelgessük meg a csuklót, minden területét érintve.

Lassan, hosszan kitartott nyomásokkal masszírozzuk. Figyeljük meg, van-e valahol érzékeny terület, szabad-e a mozgás a csuklóban.

FESZÍTÉS

Erőteljesen feszítsük előre illetve hátra a kézfejet.

Figyeljük meg a csukló hajlékonyságának a határait.

Tartsuk ki mindkét feszítést több lélegzetvételnyi ideig, és kilégzéskor próbáljuk a határokat kissé tágítani.

KOPOGTATÁS

Aprólékosan kopogtassuk meg a csukló és a kézhát területét ujjvégekkel. A kéztő- és kézközépcsontokra egyenként adjunk jóleső impulzusokat.

Ezek a rezgések csökkentik a feszültséget az ízületekben és a szövetekben, így az energiaáramlás is szabadabbá válik. Hosszan, figyelmesen végezzük a kopogtatást, merüljünk el néhány percre ebben. Az érzékeny helyeket finomabban érintsünk, máshol legyünk határozottak.

Ismételjük meg a csukló és a kézhát kezelését a másik kézen is.

HÜVELYKUJJ

Az ujjak kezelését a hüvelykpárna masszírozásával kezdjük. Jóleső nyomásokkal gondosan érintsük minden kis részletét.

Utána folytassuk a hüvelyujj kezelését ugyanígy. Mozgassuk meg az ízületeket, csavarjuk, szorítsuk meg az ujjat egészen a körömig. A hüvelykujjon végződik a tüdő meridián, ezzel az energiájával kerülünk itt kapcsolatba.

AZ UJJAK EGYENKÉNT

Vegyük egyenként kezükbe az összes ujjat és ölelgessük, szorítgassuk meg őket.

Minden kis ízületet külön mozgassunk meg és szabadítsuk fel a merevségektől. Hajlítsuk meg őket a mozgathatóság határáig.

Mindegyik ujj más-más szervhez tartozik, ezek energiáját harmonizáljuk ezzel a masszírozással.

LAZÍTÁS

Lendületesen rázogassuk, lengessük meg a kézfejet. Engedjük a csuklót és az ujjakat egészen lazán lendülni, mintha vizet akarnánk lerázni róla.

Figyeljük meg, van-e olyan rész, ami nem tud egészen ellazulni, amiben félelmet, tartást érzünk. A legközelebbi masszírozáskor ezzel a résszel gondosabban foglalkozzunk.

Ismételjük meg az ujjak kezelését a másik kézen is.

FONTOS PONTOK

A csukló vonalától háromujjnyira, a kar középvonalában találjuk a szívburok meridián 6-os pontját.

Tegyük a hüvelyujjunkat erre a helyre, és lassan mélyülő nyomással kezeljük. A jól befogadható nyomás a szív feszültségeit oldja, mellkasi fájdalmaknál nagyon hatásos. Csökkenti az izgatottságot, nyugtalanságot és az émelygést.

A tenyér közepén a Szorongás palotája nevű pontot keressük meg.

Ez az érintés, ahogyan a neve is utal rá, csökkenti az idegességet, szorongást, indulatosságot. Emellett a kéz fáradságát, feszültségét csökkenti. Hosszan, több lélegzetvételnyi ideig tartsuk ki a nyomást, figyelve az ujjunk alatt a lazulást.

A hüvelyk- és mutatóujj kézközépcsontja találkozásánál a mélyedésben találjuk a Nagy megsemmisítő nevű pontot.

A képen látható kéztartással kezeljük. Érzékeny, fájdalmas lehet, legyünk óvatosak a nyomás erősségével. A befogadható nyomás hatására nemcsak a kézen, hanem az egész testben intenzíven segítjük az ellazulást, a fájdalmak csökkenését. A pontkezelés fejfájás és fogfájás esetén igen hatásos, valamint a vastagbél funkcióit harmonizálja (székrekedés, hasmenés). Várandós kismamák ezt a pontot ne kezeljék!

Erőteljes, de befogadható nyomást adjunk ezekre a pontokra. Mindig a kilégzéskor segítsük az ujjunk alatti izom lazulását, belégzéskor tartsuk a nyomást az elért mélységben. A pontnyomásokat ismételjük meg a másik kézen is.

 
Megosztom
 
Az iskola
Képzésnaptár
Képgalériák
Videofilmek
Jelentkezz most!
Rólunk írták
Gyakori kérdések
Blog
Archívum
 


Nemzetközi hírek, szakmai cikkek
Kattintson a letöltéshez!

 

Nemzetközi Shiatsu Iskola | 1111 Budapest, XI. ker. Budafoki u. 9-11. I. em. 2. Tel.: +36-70-947-4012  |  info@shiatsu.hu

Impresszum | Sitemap | Jogi információk | Adatvédelmi nyilatkozat