Önmasszázs - a vállak kezelése

Naponta szenteljünk időt és figyelmet magunkra. Legyen ez természetes, mint a fogmosás. Törődjünk most egy hónapon keresztül minden nap a vállunkkal. A csuklyás izom szinte mindenkinek állandó feszültségben van, itt hordozzuk a terheinket. Lazítása nemcsak a váll számára jelent megkönnyebbülést, hanem lelkiállapotunkat is pozitívan befolyásolja. Ha problémánk van a vállízülettel, meg fogjuk érezni a rendszeres mozgatás, a nyújtások jótékony hatását. Az ízület feszültsége oldódik, fájdalma, akadályozottsága csökken.

ÜTÖGETÉS

Laza csuklóval ütögessük meg a váll vízszintes részét, a csuklyás izmot. Ez a terület nagyon hajlamos a feszültség elraktározására, nehezen lazul el.

Lendületes csuklómozgásokkal erős impulzusokat adjunk, hogy oldódjon a keménység. Járjuk be ezt az egész területet, kicsit hátrébb a lapocka felső szélét is érintsük. Figyeljük meg közben, hol esik a legjobban, és ott időzzünk többet. Mindent ellazítva pihenjünk meg, majd következzen a másik oldal.

PONTNYOMÁS

Erőteljes érintésekkel, jólesően ölelgessük, masszírozzuk meg a vállat. Majd nyúljunk kissé hátra, és a lapocka felső csúcsa mellett a harántujjakkal keressünk meg egy érzékeny pontot.

Kilégzésre nyomjuk meg és tartsuk ki a nyomást több lélegzetvételnyi ideig. Képzeletünkkel segítsük az ujjunk alatti izmok, szövetek lazulását. A könyököt támasszuk meg, hogy minél kényelmesebb legyen. A másik oldalon is kezeljük ezt a pontot.

A VÁLL ÍZÜLET

Ütögessük meg konkrétan a váll ízületét. Először az elülső részt, majd középen fent, és hátul is.

Ha érzékeny helyeket tapasztalunk, ott finomabban érintsük, de ismerjük meg a fájdalom pontos helyét. A csontos részeket ujjvégekkel is kopogtathatjuk.

Pattanjon a kezünk, hogy az impulzusok igazi mozgást, lazulást teremtsenek az ízületben. A másik vállat ugyanígy szabadítsuk fel a blokkoltságtól a figyelmes ütögetéssel.

VÁLLCSAVARÁS

Szépen, egyenesen állva emeljük föl oldalra a karunkat. A vállakat ne húzzuk föl hozzá, tartsuk lazán. Az egyik kart fordítsuk tenyérrel fölfelé és nézzünk rá, a másik kart vállból csavarjuk meg úgy, hogy a kezünk tenyérrel hátrafelé nézzen.

Lélegezzünk lassan ki. A következő kilégzésre forduljunk a másik oldalra, a kart is fordítsuk tenyérrel fölfelé, és a másik oldalon csavarjuk a vállat hátra. Nyújtózzunk közben az ujjakkal minél messzebb a törzstől, és ellenőrizzük, hogy a vállak ne emelkedjenek. Ismételjük legalább négyszer mindkét oldalra.

KARLENGETÉS

Pihenésképpen hajoljunk előre és engedjük a karokat egészen lazán lógni.

Élvezzük az előző, megerőltető gyakorlat után az elengedettséget. Majd kezdjük el a karokat oldalra lengetni, és figyeljük a vállízület tágulását. A fejet se tartsuk, a nyak is lazuljon el ebben a fordított testhelyzetben.

VÁLLHÚZÁS

Ismét felegyenesedve mély belégzéssel húzzuk magasra mindkét vállat. Kicsit tartsuk benn a levegőt, majd hirtelen engedjük ki a szájunkon keresztül, és ejtsük le a vállakat.

Ismételjük sokszor, kapcsoljuk hozzá a terhektől való megszabadulást képét. A törzset, a hátat tartsuk tónusban, csak a váll teljes ellazulására figyeljünk.

KIMOZGATÁS 12 és 13

A váll ízületét hanyatt fekve mozgathatjuk meg a legkönnyedebben. Így a kar súlyától megszabadulva tehermentesen tudjuk oldani az ízületi blokkokat.

Vízszintesen mozgassuk a karokat, csavarjuk a vállakat messzire nyújtózva, csak egy picit megemelve a matracról.

Ismerjük meg a gátoltságokat, esetleges fájdalmas helyeket, és próbáljuk őket lazítani.

 
Megosztom
 
Az iskola
Képzésnaptár
Képgalériák
Videofilmek
Jelentkezz most!
Rólunk írták
Gyakori kérdések
Blog
Archívum
 


Nemzetközi hírek, szakmai cikkek
Kattintson a letöltéshez!

 

Nemzetközi Shiatsu Iskola | 1111 Budapest, XI. ker. Budafoki u. 9-11. I. em. 2. Tel.: +36-70-947-4012  |  info@shiatsu.hu

Impresszum | Sitemap | Jogi információk | Adatvédelmi nyilatkozat