Shatsu a felfázás kezelésére

A shiatsu szemlélete szerint a felfázás és a húgyúti fertőzések belső oka a hólyag és a vese energia gyengesége. Ha ez a blokkoltság fennáll, akkor válunk érzékennyé a külső hatásokra, s leszünk kevésbé ellenállóak a hideggel és a bakteriális fertőzésekkel szemben. A kezelés tehát a hólyag és a vese meridián erősítését célozza.

A KEZELÉS MENETE A KÖVETKEZŐ:

  1. a derék és a keresztcsont
  2. a lábszár
  3. a talp
  4. a lábfej
  5. a has

A MEDENCE

Kezdjük a kezelést hason fekvésben. Így a hólyag meridián medencei szakaszát kényelmesen elérjük. Dörzsöljük össze jó erősen a kezünket, melegítsük fel a tenyereket.

Egyiket tegyük a derék fölé, másikkal végezzünk simításokat föntről lefelé. Laza tenyérrel és ujjakkal lassan toljuk a kezünket néhányszor a deréktól a keresztcsontra.

Ugyanígy nyújtsuk és lazítsuk el az izmokat mindkét oldalon.

Végezzük el a simítást a deréktól egészen a comb kezdetéig.

A PONTOK KEZELÉSE

A gerinc deréktáji szakaszán, és a keresztcsonton a középvonaltól két-két ujjnyira találjuk a hólyag meridián pontjait. Kezeljük ezeket ujjnyomással, párhuzamosan a két oldalon, föntről lefelé haladva.

Az ujjnyomást mindig nagyon lassan kezdjük. Először finoman érzékeljük a helyet, azután lassan erősödő nyomással, a partner kilégzésekor mélyítsük az ujjunkat.

Ha érezzük, hogy jól esik a partnerünknek, több lélegzetvételnyi ideig tartsuk ki.

ÜGYELJÜNK A TESTTARTÁSRA

A pontnyomások közben figyeljünk magunkra is: kényelmes, laza testtartással kezeljünk, a testsúlyunkat használva.

Ha hat-nyolc pontot érintve leértünk a keresztcsont aljáig, ismételjük meg a pontnyomásokat föntről lefelé. Figyeljük meg a finom változást: másodszorra biztosan könnyebben nyílnak meg a pontok.

LÁBSZÁR MELEGÍTÉS

Üljünk a lábszár mellé és hajlítsuk föl. Kicsit megforgatva győződjünk meg arról, hogy laza és elengedett. Egyik kezünk biztonságosan tartsa a bokát, másikkal dörzsölgessük hosszan, erősen a hátsó oldalt.

A melegítés, és a láb fordított helyzete a hólyag meridiánban az energiaáramlás folyamatosságát segíti.

HATÁSOS PONTOK

Helyezzük el a lábfejet kényelmesen a combunkon, esetleg a talajon. A sarok kifelé, az ujjak befelé nézzenek. A vese meridián kezdőpontját a képen jelölt helyen érinthetjük.

Tegyük rá először a tenyerünket, és támaszkodással adjunk jóleső nyomást a talpra. Majd kezeljük ezt a pontot ujjnyomással is.

Hosszan tartsuk ki, éberen figyeljük a kezünk alatt a lazulást.

FINOM ÜTÖGETÉS

A belső boka és a sarok közötti területet a lazán behajlított ujjak középső ujjperceivel, vagy ujjvégekkel ütögessük meg.

A másik kezünk a külső oldalon, biztonságos tartással simuljon rá a lábfejre.

Laza csuklóval, hosszan ütögessük ezt a területet. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl erős az impulzus. A vese meridián fontos pontjait kezeljük itt.

A másik oldalon ismételjünk mindent ugyanígy: dörzsölgessük a lábszárat, kezeljük a pontot a talpon és ütögessük a boka és a sarok közötti területet.

VÉGÜL A HAS ALSÓ RÉSZE

Kérjük meg a partnerünket, hogy forduljon hanyatt. Terítsünk rá meleg takarót. Finom érintéssel tegyük a kezünket a szeméremcsont és a köldök közötti területre.

Kérjük meg, hogy lélegezzen a tenyerünkbe. Maradjunk így néhány lélegzetvételnyi ideig.

EZT NE HAGYJUK KI

A köldök alatt kétujjnyival keressük meg az "Energia tengere" nevű pontot.

Lassan erősödő nyomással, egymásra tett hüvelykujjakkal, mélyen, hosszan nyomjuk ezt a pontot, így segítve a hólyag energiaellátását.

ÖNMAGUNK KEZELÉSE

Felfázás és húgyúti fertőzések esetén a lábszár és a lábfej pontjait magunknak is könnyedén kezelhetjük, kiegészítve ezzel az egyéb gyógymódokat.

 
Megosztom

Nemzetközi Shiatsu Iskola | 1111 Budapest, XI. ker. Budafoki u. 9-11. I. em. 2. Tel.: +36-70-947-4012  |  info@shiatsu.hu

Impresszum | Sitemap | Jogi információk | Adatvédelmi nyilatkozat