Shiatsu a légúti panaszok kezelésére

A légúti panaszokra sokféle házi gyógymódot ismerünk, a shiatsu kezelések ezeket is hatékonyabbá teszik, illetve jól kiegészítik. A megfázás, nátha, orrdugulás, légcsőhurut, köhögés, torokfájás, rekedtség, mind-mind olyan tünetek, amelyek a tüdő energia diszharmonikus állapotát jelzik. Elsődlegesen tehát a tüdő meridián pontjainak kezelésével támogathatjuk a gyógyulási folyamatot.

A KEZELÉS MENETE A KÖVETKEZŐ:

  1. 1-3. hátcsigolya
  2. nyak hátul
  3. kar
  4. kéz
  5. mellkas
  6. arc
  7. másik oldal

A TÜDŐ TERÜLETE A HÁTON

Oldalról egyik kezünket helyezzük a partnerünk mellkasára, másikkal keressük meg az első három hátcsigolyát. (Az erősen kiálló 7. nyakcsigolya alatt találjuk az első hátcsigolyát.)

Egyenként fogjuk meg, mozgassuk meg jobbra-balra a kiálló tövisnyúlványokat. Kicsit masszírozzuk meg mellettük az izmokat is.

A harmadik hátcsigolya mellett jobbra és balra, a középvonaltól kétujjnyira találunk egy-egy fontos pontot, ami a tüdőt erősíti. Keressük meg ezeket a helyeket, s kezeljük ujjnyomással először az egyik, majd a másik oldalon.

Lassan kezdjük, s csak akkor mélyítsük a nyomást, ha érezzük, hogy jól esik a partnerünknek. Tartsuk ki hosszan, több lélegzetvételnyi ideig.

A NYAK LAZÍTÁSA

Folytassuk a kezelést a nyak lazításával. Ez a terület rekedtség, torokfájás esetén nagyon merevvé válik, és fokozza a fájdalmat.

Hátulról, egész tenyérrel, jólesően masszírozzuk meg a nyakizmokat, s közben másik kezünkkel tartsuk biztosan a fejet a homloknál.

A TÜDŐ MERIDIÁN

A tüdő meridián kezelése mindenféle légúti panasz gyógyulását segíti. A meridián vonala a kar belső oldalán, a hüvelykujj felőli oldalon, a középvonal és a kar széle közötti távolság felénél érinthető. Fordítsuk a kart tenyérrel fölfelé, egyik kezünket tegyük a vállra. A másik tenyérrel kövessük végig a meridián vonalát.

Figyelmesen, a testsúlyunkat használva adjunk nyomást a karra. A partnerünk légzését követve minden kilégzésre lépjünk egy tenyérnyit lejjebb.

UJJNYOMÁS A KARON

Ismét a válltól kezdve kövessük a meridián lefutását a hüvelykujjunkat használva. Az ujjnyomást mindig nagyon lassan kezdjük. Először finoman érzékeljük a helyet. Csak akkor mélyítsük a nyomást, ha érezzük, hogy a társunknak jól esik. A kilégzéssel összhangban, apró lépésekkel haladjunk.

A könyökhajlatban és a csuklónál különös gondossággal legyünk jelen. Ezek a pontok intenzíven csökkentik a köhögést, a nehézlégzést, a légcső hurutját.

Nyolc-tíz pontkezelés után ismételjük meg a tenyérnyomásokat a meridián vonalán.

A KÉZ MASSZÍROZÁSA

Emeljük föl a kezet és erőteljes, jóleső szorításokkal masszírozzuk meg a hüvelykpárnát.

A tüdő meridián itt folytatódik, a csont mellett sok hatásos pontot találunk.

Végül a hüvelykujjat szorítgassuk össze oldalról. A körömágy szélén, a meridián végpontján fejezzük be a kéz kezelését.

FOLYTASSUK A FEJHEZ ÜLVE

Helyezkedjünk el a fej mellett. Finoman fordítsuk el az arcot oldalra. Ilyen helyzetben könnyebben csökkenthető az orr eldugulása. Keressük meg óvatos érintéssel a kulcscsont alatti bordaközben a tüdő meridián kezdőpontját.

A pont kezelése könnyebbé teszi a légzést. A kilégzéssel összhangban lassan mélyítsük a nyomást, és hosszan tartsuk ki. Ha a kitartott nyomás alatt lazulást érzünk, a következő kilégzésnél menjünk egy hajszálnyit mélyebbre. A beleérző képességünkkel, intuícióval keressünk más, jóleső helyeket ezen a területen.

AZ ORR MELEGÍTÉSE

Két oldalról dörzsölgessük az orrnyerget és lejjebb az orrcsontot. Ezen a módon meleggé és aktívvá válik a terület, ami mozgásba hozza az elakadt energiaáramlást, tehát csökken az orr nyálkahártyájának duzzanata, kitisztul az orrjárat.

Finom kopogtatással is megpróbálhatjuk ugyanezt a hatást elérni.

HATÁSOS PONTOK AZ ARCON

A képen látható két pont intenzíven tisztítja az orrot és a melléküregeket. A nyálkahártya duzzanat csökkenése megszünteti az orrjárat eldugulását, és partnerünk újra levegőhöz jut. Ehhez fontos, hogy oldalra legyen fordítva a feje.

Finoman érzékelve a helyet, lassan mélyülő nyomást adjunk, melyet hosszan, akár percekig is tartsuk ki mindkét helyen. Legyen a közelben zsebkendő, hogy ha szükségessé válik, partnerünk ki tudja fújni az orrát.

A másik oldalra ülve végezzük el ugyanígy a kar, a kéz, a mellkas és az arc kezelését.

 
Megosztom

Nemzetközi Shiatsu Iskola | 1111 Budapest, XI. ker. Budafoki u. 9-11. I. em. 2. Tel.: +36-70-947-4012  |  info@shiatsu.hu

Impresszum | Sitemap | Jogi információk | Adatvédelmi nyilatkozat