Shiatsu fejfájásra

A shiatsu az életenergia szabad áramlásának megteremtésével a különböző típusú, külső ill. belső okok következtében kialakuló fejfájást képes hatásosan enyhíteni. A kezelés során először a lábak, majd a nyak területén csökkentjük a fejben lévő energiatöbbletet, ezek után keresünk jóleső érintéseket a fejen.

A KEZELÉS MENETE A KÖVETKEZŐ:

1.    a lábak hintáztatása
2.    a lábfej kezelése
3.    a máj meridián
4.    nyakkezelés ülve
5.    pontnyomások a fejen

KEZELÉS HANYATT FEKVE

Álljunk a lábakhoz, kissé emeljük meg őket a bokánál. Lazán hintáztassuk mindkettőt nyújtott karral jobbra-balra.

Közben figyeljünk a derekunkra, úgy hajoljunk előre, hogy minél kevésbé legyen megerőltető. Ez nagyon jól fog esni partnerünknek, folytassuk néhány percig kitartóan a hintáztatást.

A LÁBFEJ

Üljünk le az egyik lábfejhez.

Forgassuk meg lassan, mindkét irányban a bokánál, majd erőteljesen, hosszan kitartott szorításokkal "ölelgessük" meg az egész lábfejet. A sarok hátsó részét és a bokát se hagyjuk ki.

EGY KITŰNŐ PONT

A nagylábujj és a második ujj lábközépcsontja között fut a máj meridián. Ezen több hatásos, a fejfájás enyhítésére kitűnő pont található.

Keressünk a fent leírt vonalon egy helyet, amiről úgy érezzük, jól fog esni partnerünknek, s kezeljük ujjnyomással. Lassan kezdjük, s csak akkor mélyítsük a nyomást, ha érezzük, hogy valóban hatásos pontot találtunk. Tartsuk ki hosszan, több lélegzetvételnyi ideig.

A szorítást, "ölelgetést" és a pontnyomást végezzük el ugyanígy a másik lábfejen is.

FELÜLÉS

Kérjük meg a partnerünket, hogy üljön fel, s masszírozzuk meg hátul és oldalt a nyakat.

Ezzel oldódik a fejfájás, mert csökken a nyakon a vérkeringés és az energiaáramlás akadályozottsága. A másik kézzel tartsuk a homlokot, de a lábunkkal is megtámaszthatjuk, ha úgy kényelmesebb.

Keressünk jóleső helyeket, ott ujjnyomással, hosszan időzzünk.

A FEJ KEZELÉSE

Folytassuk ismét hanyatt fekvésben, de most a fejhez ülve a kezelést.

Legyünk figyelmesek a helyzetváltoztatásnál, lassú, óvatos mozdulatokkal segítsünk partnerünknek kényelmesen elhelyezkedni.

JÓLESŐ TERÜLETEK

Nagyon jól csökkenti a fej feszültségét, ha középről kifelé simítjuk a szemöldököt és a homlokot, illetve ha körkörösen masszírozzuk a halántékot.

A fájdalom helye szerint érintsük a hajas fejbőrön is a különböző helyeket, keressünk jóleső pontokat, és az ismert módon kezeljük őket.HATÁSOS PONTOK AZ ARCON

A fejfájás enyhítésére a leghatásosabb pontok a képen láthatók. Ezeket finom érintéssel keressük meg.

A kilégzéssel összhangban lassan mélyítsük a nyomást, és hosszan tartsuk ki. Közben kérjünk visszajelzést, melyik pontnál csökken leginkább a fájdalom, s ott időzzünk sokáig.

LÁBAK MAGASRA

Sokszor segít, ha a lábait felemelve pihen az, akinek fáj a feje. Üljünk mellé kényelmesen, tartsuk két kezünkkel a fejet, emeljük föl-le, mozgassuk lassan, óvatosan minden irányba.

Vigyázzunk arra, hogy partnerünk végig biztonságban érezze magát a kezeink között, tartsuk a fejét finoman, de határozottan, hogy elengedhesse magát. Ha érezzük, hogy jól esik, nyugodtan szánjunk erre a lassú átmozgatásra néhány percet.

Utána megkereshetjük a jóleső pontokat a fejtetőn, a halántéknál, a fül körül. Cseréljünk kezet, foglalkozzunk a másik oldallal is.

 
Megosztom

Nemzetközi Shiatsu Iskola | 1111 Budapest, XI. ker. Budafoki u. 9-11. I. em. 2. Tel.: +36-70-947-4012  |  info@shiatsu.hu

Impresszum | Sitemap | Jogi információk | Adatvédelmi nyilatkozat