Gyakori kérdések

Mi az, ami nem kell az alaptanfolyamhoz?

  • Nem kellenek különleges képességek. Nem kell "érezni" az energiát.
  • Nem kellenek anatómiai ismeretek. Amire szükséged lesz, azt megtanítjuk.
  • Nem kell ismerni a meridiánokat vagy az akupunktúrás pontokat. Megtanulásukhoz részletes jegyzetet adunk.
  • Nem kell kiemelkedő fizikai erőnlét. A shiatsu alaptechnikája az ujjnyomás, melyet testsúly áthelyezéssel és nem erőkifejtéssel valósítunk meg.
  • Ne hozzánk gyere tanulni,

  • ha azt hiszed, hogy három nap alatt szakmát tanulhatsz.
  • ha csak az elmélet érdekel. Ebben az esetben viszont vedd meg a könyveinket.
  • ha bármilyen mozgás nehezedre esik. Nem kizáró ok viszont a hát- vagy derék fájás, mert ezeknek a problémáknak kifejezetten jót tesz a földön végzett mozgás.
  • ha nem tudsz a tanfolyam egészén részt venni. Az alaptanfolyam tematikáját úgy alakítottuk ki, hogy ne legyen benne üresjárat. Ha nem tudod ezt a két és fél napot rászánni, akkor gyere el inkább a rövidebb shiatsu praktikára.
  • ha a tanfolyamon kívül nem akarod használni a tanultakat. A képzés alatt nagyon sok technikát tanítunk, ezeket fontos otthon is gyakorolni, hogy valóban elsajátítsd azokat. Az ismerőseid és a családod biztosan örülni fognak, ha kezeled őket.
  • ha nem viseled el, hogy mások megérintsenek. A tanfolyamon egymáson gyakorolnak a résztvevők, így mindenki ad és  kap is kezelést. Ez az aktív és passzív tapasztalat nagyon hatékony a tanulás szempontjából. Ha számodra problémás az érintés, akkor először inkább az egyéni terápiát javasoljuk.
  • Szeretném a shiatsut megtanulni, de nincs semmilyen előképzettségem. Jelentkezhetek így is a tanfolyamra?

    A shiatsut bárki megtanulhatja, nincs szükség előképzettségre, csupán nyitottságra és figyelemre. Vágjon bele bátran!

    Mit fogok tudni, ha elvégzem az alaptanfolyamot?

    A háromnapos hétvégén egy egész testet érintő, egyórás shiatsu-kezelést tanulunk meg. Ez a gyakorlati rész a legfontosabb az alaptanfolyamon. Szó esik emellett a shiatsu elméleti hátteréről, testünk energiaműködéséről, az érintés szabályairól és az intuíció használatáról. Megtanulunk az érintéssel kommunikálni, hogy többet tudjunk kifejezni vele, mint ha ösztönösen tennénk.
    Az egyórás kezelés első részében a partnerünk hátát és lábát masszírozzuk meg, de nem gyúrásos módszerrel, hanem különleges, nagyon kellemes ringatásokkal és nyomásokkal. A Hólyag meridiánt kezeljük, végig a gerinc mellett és a láb hátsó részén. A második részben partnerünk karját és kezét masszírozzuk, itt a Szív meridiánt harmonizáljuk a nyomásokkal. Ezt követően a vállat és a nyakat kezeljük ülő helyzetben, olyan akupunktúrás pontokat érintve, amelyek az itteni feszültségeket, merevségeket csökkentik. A folyamat a fej és az arc kezelésével fejeződik be.
    Családi, baráti körben az alapkezelést nagyon jól tudjuk alkalmazni testi-lelki kimerültség és apró fájdalmak enyhítésére, a stresszből fakadó problémák megoldására, gondoskodásunk kifejezésére. Betegségek kezelésére természetesen nem elég az alapkezelés, ahhoz további tanulmányok szükségesek.

    Ha az alaptanfolyamot nem az Önök iskolájában végzem el, de a további szemesztereket szeretném Önöknél folytatni, elfogadják-e az elvégzett alaptanfolyamot, vagy ismételnem kellene?

    A máshol végzett alaptanfolyamot akkor tudjuk elfogadni, ha azt olyan tanár tartotta, aki a mi képzési rendszerünket követi, és elvégezte nálunk a tanártréninget. A honlapunkon meg lehet nézni az alaptanfolyami oktatók menüpont alatt, hogy kik ők. Ha más tartja a tanfolyamot, vagy ha nem a mi képzési rendszerünk szerint folyik az oktatás, akkor sajnos nem lehet a mi iskolánkban folytatni a tanulást, mert a képzésünk az alaptanfolyam tematikájára épül. Fontos, hogy mindenki ismerje az ott tanultakat, aki az első szemeszterre jön.

    Mire figyeljek, ha máshol szeretnék shiatsut tanulni?

    Ha shiatsu-képzést keres, mindig nézze meg, kik tanítanak, milyen a végzettségük, mekkora tapasztalattal rendelkeznek. Érdemes ellenőrizni, a tanfolyam valóban annyi órás-e, mint ahogy meg van hirdetve, jár-e a képzéshez jegyzet, ill. megfelelőek-e a shiatsu oktatáshoz szükséges körülmények.

    Hogyan tudom a tanfolyamon megtanultakat gyakorolni?

    A szemeszterek hallgatói számára ingyenes gyakorlási lehetőséget biztosítunk a pénteki képzési napokon 14-16 óráig. Ezeken az alkalmakon, lehetőség nyílik az otthoni gyakorlás során felmerülő problémák megbeszélésére és a tanultak átismétlésére. A gyakorlás nem tartozik a képzési időbe, mindenki maga dönti el, részt kíván-e venni.

    Hogyan tudom bepótolni a tanfolyam anyagát, ha valamelyik hétvégéről hiányzom? Mennyi hiányzást fogadnak el?

    A pótlásról a résztvevőnek magának kell gondoskodnia, de lehetőségként felajánljuk, hogy a következő félévben az adott hétvégén ismétlőként részt vegyen. Maximum 30 óra hiányzást fogadunk el.

    Ahhoz, hogy hivatásos, a Magyar Természetgyógyász Szövetség által, illetve a magyar törvények által elfogadott shiatsu-gyógyász lehessek, az Önök I-IV szemeszterén kívül még meg kell-e szereznem az egészségügyi modul és természetgyógyászati modul vizsgabizonyítványait is? (Nincs egészségügyi végzettségem.)

    Hivatalos természetgyógyászi működési engedélyt a mostani törvények szerint csak az ETI-ben, az Egészségügyi Továbbképző Intézetben szerzett vizsgák után lehet kapni, ahol a shiatsu az AMM, az Alternatív Mozgás és Masszázsterapeuta szakhoz tartozik. (Magyarországon egyelőre nincs olyan foglalkozás, hogy "shiatsu-gyógyász", csak olyan, hogy AMM terapeuta.)

    A vizsga három részből áll, ezek: egészségügyi modul, természetgyógyászati modul, és szakvizsga. Mindegyikhez egy-egy tanfolyam elvégzését is igazolni kell, a szakvizsgához a mi iskolánk is elfogadott képzési hely. Az Európai Shiatsu Szövetség (ESF) irányelvei szerint az első két szemeszter - a shiatsu szakképzés - elvégzése szükséges ahhoz, hogy valaki elkezdhesse a gyógyító praxist, ezért mi is ezek elvégzése után adunk igazolást a szakvizsgához.

    Bár már az első két szemeszter elvégzése is nagyon alapos felkészültséget biztosít - különösen, ha összevetjük egyéb AMM képzésekkel -, az ESF irányelvei szerint a harmadik és negyedik szemeszter - a shiatsu mesterképzés - elvégzése után tehető záróvizsga. Ezek szerint minimum 3 év és 600 óra képzés kell ahhoz, hogy valaki nemzetközi érvényű shiatsu-gyógyász diplomát szerezzen. (A harmadik és negyedik szemeszter elvégzése a magyarországi feltételek szerint továbbképzésnek tekinthető.)

    Mi az a zen shiatsu?

    Shizuto Masunaga, a shiatsu európai elterjesztésének egyik legjelentősebb alakja a klasszikus meridiánok rendszerét továbbfejlesztette, megteremtve ezzel a zen shiatsut. Ezt a kiterjesztett meridián-rendszert használja Európában a legtöbb shiatsu iskola. Masunaga rendszere a mi iskolánkban is hangsúlyos tananyag, tehát a magyarországi shiatsu gyógyászok zöme a zen shiatsu irányzatot képviseli.

    Sokat ülsz? Fáradt a hátad, merev a nyakad?

    Támogasd a feltöltődést, lazítást, a megújulást a do-in gyakorlataival!

    Töltsd le az eBook sorozatot, és kezdd el használni a do-in-t még ma!

    >